Focus

Natuurlijk weten we dat de Batmobile en die Transformers pure fictie zijn. Maar beloof de eeuwige 12-jarige in elk van ons morgen een ritje aan en we doen vannacht geen oog dicht. Net zo voor Doc’s Delorian, Bond’s Aston Martin, Herbie, Kitt, of een van deze andere onvergetelijke iconische wagens van het grote en kleine scherm

Batmobile

De Batmobile wint moeiteloos de prijs van de meeste designwissels, maar toch maken we voor elk daarvan graag plaats in onze garage. Daar een favoriet uit kiezen, is onmogelijk. Dus kiezen we er twee: de Tumbler, oftewel die brute Hummer-op-steroïden uit de Dark Knight Trilogy. En de hyperelegante, nu retro-futuristische 1955 Lincoln Futura Concept Car uit de tv-series van de jaren ‘60.

Bumblebee

Oorspronkelijk was de sympathiekste onder de Transformers een Volkswagen Beetle, maar schakelde al vrij snel over naar de nieuwste model in Chevrolets muscle car-catalogus. Voor de laatste films is dat een gepimpte 2011 Camaro SS. 'Bumblebee' laat zich vertalen als 'hommel' en daarom dus dat geel met zwart gestreepte lakwerk.  

Back to the Future

De DeLorian DMC-12, een cool uitziend idee … en een commerciële flop. Tussen 1981 en 1983 werden er slechts 9000 exemplaren van gemaakt en niet om deze wagen schaars en exclusief te houden. Wel exclusief is dat ene exemplaar dat in 1985 uitgerust werd met een Flux Capacitator. Brandstof: plutonium of een blikseminslag van 1,21 gigawatt.

KITT

Voluit 'Knights Industries Three Thousand'. De pratende wagen uit de Knight Rider-televisieserie waarin David Hasselhoff in het pre-Baywatch-tijdperk nog enige geloofwaardigheid verdiende. Ruwweg elf jaar geleden werd de serie nieuw leven ingeblazen met in de hoofdrol een 2008/2009 Ford Shelby GT500KR, maar het is de originele Pontiac Firebird Trans-Am die de geschiedenis inreed.

Herbie

Bij het brede publiek beter gekend als de ‘Dolle Kever’ en in autokringen als de beste PR-campagne ooit. Het Volkswagen Beetle model 1963 begon zijn carrière in 1968 en was misschien wel de eerste volledig zelfrijdende wagen. Nooit te beroerd om zijn eigen stuntwerk te doen … en ook nog eens heel succesvol als relatietherapeut.

Lotus 007

De fijnproevers in de categorie James Bond weten dat je niet om de Aston Martin DB5 heen kunnen als we het over iconische 007-wagens hebben. Die waarin Sean Connery door de bochten van Goldfinger jaagt. Toch kozen we voor de 1977 Lotus Esprit S1 met duikbootoptie, uit The Spy Who Loved Me. 200 procent James Bond – zelfs met Roger Moore aan het stuur.  

The Italian Job

Michael Caine in een misdaadactiekomedie naar het einde van de jaren ’60. Beter wordt het niet. De opzet: een goudroof met drie Mini Cooper S’s als vluchtwagens. Perfect op maat van de nauwe steegjes van Turijn. En tenzij we ons sterk vergissen, moet dit ook allereerste film ooit geweest zijn waarin de computer die verkeerslichten regelt, gehackt wordt.  

Christine

Christine draagt altijd rood, heeft groene ogen en een ietwat eigenwijze muzieksmaak. Ze is extreem bezitterig als het om haar vriendje gaat. Christine is ook een 1957 Plymouth Beldevere. Een moordwagen en dat mag je voor een keertje ook letterlijk nemen. Stephen King bedacht haar, horrorregisseur John Carpenter vereeuwigde haar op het witte doek.

Ecto-1

Die originele Ghostbusters-film ziet er bij momenten uit alsof het niets mocht kosten. Er werden straatscènes geschoten zonder vergunning en eenmaal de prop-crew klaar was met de klassieke 1959 Cadillac Miller-Meteo, zag die eruit als het resultaat van dronken onenightstand van een schroothoop en een diepvrieskast op wieltjes. 

Greased Lightning

Een gesmeerde bliksem, volledig assorti met de vetkuiven van John Travolta en co. Die zongen deze ter plekke gepimpte 1948 Ford De Luxe naar de top van de internationale hitlijsten. Wat ze precies bedoelden met 'Auto-matic, system-matic en hydro-matic', dat vragen zelfs de technici bij Ford zich nog steeds af.