Goede champagne is meer dan een sprankelend glas prestige. Achter de productie van zowat de meest exclusieve drank op de planeet zit niet alleen een berg knowhow, maar ook traditie, passie en ambacht. We kijken binnen bij Taittinger, partner van BMW Pure Emotions.  Een grote naam in de champagnewereld sinds 1932, en door een combinatie van traditie, expertise én visie, vandaag sterker dan ooit.

Oorlog, passie en visie

Pierre Taittinger, de zoon Parijse wijnhandelaars, ontdekte de Champagnestreek tijdens de Eerste Wereldoorlog. Als jonge officier herstelde hij er in het als commandopost opgevorderde Château de la Marquetterie. De regio liet een onuitwisbare indruk na en ook al duurde het enige jaren, hij zou uiteindelijk terugkeren om zich er helemaal op de ontluikende champagne-industrie te storten.

In 1932 kocht hij het Château, de start voor het merk Taittinger, dat gestaag uitgroeide tot een gevestigde waarde onder de grote champagnehuizen. Het was zijn rechtstreekse nakomeling, Pierre-Emmanuel Taittinger, die in 2006 de familiezaak terugkocht en zich omringde met een jong en gedreven team. Een team dat de naam, traditie en het vakmanschap van Taittinger hoog in het vaandel draagt.

Achttien eeuwen geschiedenis

Dat Château de la Marquetterie, gebouwd in 1734 in de puurste Louis XV-stijl en gelegen midden in de wijngaarden, is de wieg van Champagne Taittinger. Het epicentrum van deze champagne ligt even verderop in de abdij van Saint-Nicaise. Een bouwwerk met een traditie die dieper gaat dan haar uiterlijk doet vermoeden. Letterlijk en figuurlijk, want daal achttien meter af in de fundamenten en het lijkt alsof je teruggaat in de tijd.

De gewelven werden in de Gallo-Romeinse tijd uit de kalkrotsen gehouwen en zijn al sinds de dertiende eeuw een beproefde opslagplek voor de brouwsels van Benedictijnse monniken. Een champagne gerenommeerd om zijn rijke traditie zoals die van Taittinger, kan zich geen betere stek wensen om er te groeien en zijn tijd af te wachten.

Tegendraads én met respect

De wijngaarden van Taittinger bestrijken meer dan 288 hectaren. Tegen de heersende trends in koos Taittinger vijftig jaar geleden voor de massaselectiemethode voor negentig procent van zijn wijngaarden. Waar anderen per perceel ruwweg een dozijn verschillende planten tellen die zich identiek voortplanten, telt een massaselectieperceel er honderden. Een mooi staaltje van de knowhow en expertise van Taittinger, dat daar de beste ranken uit selecteert. Het resultaat is natuurlijker en garandeert complexere wijnen en champagnes met meer persoonlijkheid. Tegelijkertijd conserveert Taittinger met deze aanpak de genetische rijkdom van de regio.

Eeuwenoude technieken

Meer dan 170 hectaren worden meermaals per jaar omgeploegd en daarbij worden geen onkruidverdelgers gebruikt. Dat ploegen laat een dieper doordringen van het water in de grond toe, terwijl met het gras tussen de ranken het verdampen van dat water op een natuurlijke manier tegengegaan wordt. Taittinger ondersteunt ook plaatselijke landbouwers die de oude technieken van ploegen met paard opnieuw invoeren en vertrouwt hen daarvoor meerdere landpercelen toe.

De oogst

Het snoeien en opbinden van de ranken gebeurt van januari tot eind maart. Een manueel en cruciaal onderdeel van de champagnecultivatie. Het zorgt immers voor de best mogelijke doorstroming van sap naar de knoppen om de kracht en versheid van elke rank te garanderen. Ook het oogsten gebeurt manueel en daarbij staan de druiven zelf centraal. De rijpheid, het sorteren in moeilijkere jaren, het transport naar de persen, alles staat of valt bij de perfectie van de druif.

Van ‘marc’ naar ‘must’

Van zodra de trossen bij een van de drie eigen perscentra arriveren, worden ze gewogen, gelabeld en geperst. Cru per cru, variëteit per variëteit. Dat persen moet langzaam en geleidelijk gebeuren om het helderst mogelijke sap te bekomen. De extractie-efficiëntie is laag. 4.000 kilogram druiven, een ‘marc’ zoals die eenheid in de Champagnestreek heet, geeft 2.550 liter sap, of een ‘must’. De eerste persingen zijn goed voor ruwweg 2.050 liter en dat is de ‘cuvee’, gevolgd door 500 liter ‘taille’. De sappen van de eerste persing zijn het zuiverst, rijk in suiker en zuren. Ze brengen meestal de aromatischere en subtielere wijnen voort die jaren mogen liggen.

Champagne met persoonlijkheid

Nadat de wijnboerexpert zijn werk heeft gedaan, is het aan het talent van de hoofdwijnmaker en zijn geheime composities. Hij selecteert en combineert het potentieel van elke cru om de stijl van Taittinger te creëren zoals die gedefinieerd wordt door het proeverscomité en Pierre Emmanuel Taittinger. Elke heldere wijn wordt geproefd en al naargelang zijn persoonlijkheid toegewezen aan het blendingproces voor een Brut Réserve, een Prestige Rosé, een Brut Vintage of – als het een opmerkelijk jaar betreft – een Comtes de Champagne.

Knowhow en creativiteit

De kunst van het blenden bestaat uit het combineren van wijnen van verschillende variëteiten, cru’s en jaren om een resultaat te bekomen dat superieur is aan de som van de wijnen waaruit het is samengesteld. Hierbij wordt uiteraard gewaakt over de identiteit en stijl van het huis. Een taak die ervaring, kennis en een zekere creativiteit vereist. Eenmaal de champagne op fles zit, gaat ze de beroemde kelders in en wordt ze toevertrouwd aan de tijd, voor een tweede fermentatie, de zogenaamde ‘prise de mouche’. Die zal zorgen voor het opbruisen van de champagne wanneer de fles uiteindelijk wordt geopend. De wet zegt dat een Brut niet-vintage champagne minstens vijftien maanden rijpt. Voor een vintage champagne is dat drie jaar. Bij Taittinger krijgt zo’n niet-vintage champagne tussen de drie en vijf jaar de tijd om zijn aromatische potentieel ten volle te ontwikkelen.

Comtes de Champagne

Een Comtes de Champagne is zeldzaam. Alleen al de strenge productiecriteria elimineren de kans op een grote opbrengst. Sinds die eerste cuvee in 1952 tellen we maar dertig vintages en daarvan hebben er meerdere een legendarische status verworven.

“We zullen nooit een grote hoeveelheid van Comtes de Champagne maken”, zegt Pierre-Emmanuel Taittinger. “Alleen al de technische karakteristieken om van deze cuvee een grootse wijn te maken, zijn uniek in champagne en financieel veeleisend. Het is een triomfantelijke blend van kracht en elegantie, en demonstreert een eeuwige jeugd die het puurt uit de allerbeste Chardonnays van onze provincie. Een champagne voor connaisseurs”.

Taittinger is partner van van BMW Pure Emotions, het exclusieve loyaltyprogramma van BMW Belux voor wie meer verwacht van zijn auto en het leven. Voor wie aan het stuur zit van vernieuwing en vooruitgang, en tegelijk de kunst van exclusief genieten kent.