Focus

Elektrische wagens en autodeelsystemen zijn goede stappen naar een duurzame en leefbare stadsmobiliteit. Het zijn echter lang niet de enige. SEAT werkt aan het totaalplaatje en reikt met de eXS KickScooter een nieuw, flexibel, duurzaam en betaalbaar stukje aan in de ingewikkelde mobiliteitspuzzel.

SEAT als pionier

Je kunt oeverloos praten, plannen maken en strategieën uitstippelen over een betere mobiliteit in de stad …of je kunt er effectief wat aan doen. Want als we het stadsverkeer morgen niet helemaal dichtgeslibd willen zien, dan zijn er vandaag oplossingen nodig. SEAT pionierde vorig jaar al met een vloot elektrische eMii-prototypes een eerste project in Barcelona. Het nam ook Respiro over, de vooruitstrevende Spaanse start-up die auto’s per uur verhuurt. En nu is er de eXS KickScooter, een flexibel, duurzaam en betaalbaar onderdeel in de moeilijke stadsmobiliteitspuzzel die al begin 2019 in SEAT showrooms zal opduiken.

Wie met de auto de stad in wil – of moet – heeft aan uitdagingen geen gebrek. Denk alleen al aan de files, de parkeerproblemen of de toenemende uitstootvrije zones in de stadscentra. Dat verklaart alvast voor een stuk waarom het aantal Europeanen jonger dan dertig jaar, dat van plan is om een auto te kopen, met maar liefst twintig procent daalde.

Oplossing op stadsmaat

De transportnoden zijn verschoven. Zoveel is duidelijk. En volgens kenners is die verschuiving nog lang niet voorbij. Het Smart City Expo World Congress was daarom de uitgelezen plek voor SEAT om de eXS KickScooter aan het grote publiek voor te stellen.

De SEAT eXS KickScooter is een duurzame en betaalbare autovervanger binnen stadsomgevingen en een flexibele aanvulling op je mobiliteitsopties. Bijvoorbeeld om de resterende afstand na een auto- of treinrit te overbruggen. En eventueel om tot op bestemmingen te raken die niet of moeilijk bereikbaar zijn met de auto.

Duurzaam, flexibel en betaalbaar

Die relatief korte verplaatsingen vallen onder wat men ‘micromobiliteit’ noemt. Een onderdeel in de totale stedelijke mobiliteit en nu dus een onderdeel van de Easy Mobility-strategie van SEAT. Binnen de Volkswagen-groep is SEAT aangesteld om de strategie en de producten op het gebied van micromobiliteit voor steden uit te werken. “Het is onze doelstelling dat iedereen in een stedelijke omgeving vertrouwd raakt met de opties die SEAT aanreikt, om zich betaalbaar, duurzaam, flexibel en aangenaam te verplaatsen”, zegt Lucas Casanovas, directeur productmarketing bij SEAT.

SEAT powered by Segway

Voor de ontwikkeling van de eXS KickScooter sloot SEAT een overeenkomst met Segway, momenteel wereldwijd de referentie in veilige en milieuvriendelijke micromobiliteitsoplossingen. De eXS KickScooter werd exclusief ontworpen door SEAT en maakt gebruik van de toonaangevende elektrische technologie van Segway. De grote 8-inch wielen maken deze kickscooter makkelijk te besturen, terwijl de ophanging voor- en achteraan een comfortabele rijervaring garandeert.

De topsnelheid ligt op de 25 km/u. Wie een ruimer rijbereik wenst, kan een extra batterij aankoppelen. Afhankelijk van de omstandigheden kun je de autonomie zo uitbreiden van 25 kilometer tot maar liefst 45 kilometer. LED-verlichting voor en achter zorgt voor de veiligheid. Ook handig: de snelheidsregelaar en een antidiefstalstysteem. De eXS KickScooter kan tegen een stootje, maar is tegelijk licht en compact. Je tilt hem dus zonder moeite de trein op en hij past makkelijk in de kofferruimte van je auto.