Reportage

Van indrukwekkende affiches tot de organisatie, wat festivals betreft zijn we verwend in België. Er is weinig reden om het elders te gaan zoeken. Oké, Coachella had wel iets, maar één keer door de chaos van Glastonbury ploeteren was genoeg. Neen, er is maar één groot buitenlands festival dat we, intussen voor het zesde jaar op rij, in september al op de agenda zetten: Primavera Sound in Barcelona.

Welkom in Barcelona

Hoe vaak je er al geweest bent, Barcelona blijft een van de meest bruisende Europese steden. Plak een dag of twee extra aan de festivaldata en maak er meteen een citytrip van. Eind mei, begin juni is daar overigens de perfecte periode voor. Zit je wat krap met het aantal dagen dat je kunt vrij nemen? Dan nog is de citytripcombinatie een optie: de eerste festivaldag begint immers pas rond 16u en het festivalterrein is nooit verder weg dan 25 minuten met het openbaar vervoer.

Ademruimte

Toegegeven, de meeste van onze festivals zijn ook grotendeels openluchtgebeurens. Maar toch, het festivalterrein daar in Parc Del Fòrum ligt letterlijk naast de Middellandse Zee. Er is zelfs een stukje strand gereserveerd voor de festivalgangers. Geen zompige moddertoestanden bij die zeldzame dag slecht weer, maar een moderne infrastructuur die qua oppervlakte moeiteloos het dubbele aankan van de jaarlijks toegelaten tweehonderdduizend bezoekers.

Een van de laatste onafhankelijke festivals

Waar vandaag de dag nagenoeg elk groot (en middelgroot) festival in handen is van een van de drie grote multinationale concertpromotoren, blijft Primavera Sound vooralsnog koppig onafhankelijk. Het vond in SEAT, dat zijn hoofdzetel in de Catalaanse hoofdstad heeft, een ‘lokale’, strategische sponsor om die onafhankelijkheid nog wel even vol te houden. Al moeten we de Belgische bezoeker wel waarschuwen dat die andere strategische partner Heineken heet …

Unieke line-up

Die onafhankelijkheid betekent dat Primavera geen vaste artiestenpakketten te slikken krijgt. Dat wil zeggen dat je hier bands ziet passeren voor wie dit hun enige Europese optreden van het jaar en vaak nog langer is. De affiche is een toonbeeld van alternatieve bands en een brede waaiers van genres. In sommige gevallen zijn dat internationale topacts. Andere staan op het punt om het te worden. En weer andere, zoals outlaw-producer Steve Albini’s Shellac, zal het worst wezen of ze het worden. Maar ook die zakken elk jaar af naar Barcelona om er daar zevenhonderd toegewijde fans een uur lang muzikaal te gijzelen.

Sympatiek voor de muziek

Weinig grote festivals tellen zoveel bars, eetstands en toiletten als Primavera Sound. Zelden ook een festival gezien met meldpunten voor onwelvoeglijk of seksueel grensoverschrijdend gedrag, terwijl dit tegelijk het festival is waar we na al die jaren nog geen zweem van dit soort spelbederf opvingen. Je deelt het Parc Del Fòrum met een internationaal publiek uit meer dan 125 landen. En hoewel de algemene sfeer tussen 'gemoedelijk' tot 'uitgelaten' zwalpt, lijkt de overgrote meerderheid van dat publiek effectief voor de muziek gekomen. En voor een festival van deze omvang is dat vandaag een verfrissende zeldzaamheid.  

Primavera Sound vindt plaats op 30, 31 mei en 1 juni in Barcelona. Wij hebben onze tickets al op zak en brengen je na afloop graag ons verslag van editie 2019.