Ooit gehoord van Massive Techno? Bedroom Pop? Guitar’s revenge? Op Primavera Club, de najaarseditie van het Spaanse Primavera Sound-festival, is het de bedoeling dat je drie dagen baadt in nieuwe muzikale ontdekkingen. Zodat je, tijdens de roadtrip terug naar huis, weer helemaal ‘mee’ bent.

Nieuwe muzikale ontdekkingen doen maanden voordat ze een kleine hype worden in de muziekpers? Dat is de bedoeling van het Primavera Club-festival, een muzikaal weekend dat van 26 tot 28 oktober de Spaanse steden Barcelona en Madrid wil injecteren met een festivalgevoel. Ook al is het festivalseizoen allang voorbij. Primavera Club is een extra etappe van het jaarlijkse Primavera Sound-festival, en zal plaatsvinden op vijf locaties: Apolo, La (2) de Apolo en cultuurcentrum Albareda in Barcelona, en het Teatro Barceló en El Cielo de Barceló in Madrid. In totaal komen er 46 artiesten optreden, gespreid over de twee steden, maar de kans is enorm klein dat je daar ook maar een van nu al zou herkennen. De focus ligt namelijk resoluut op nieuwsgierigheid en ontdekking. De line-up bestaat dus ook uit artiesten en DJ’s waar je wellicht nog nooit van hebt gehoord. Maar binnenkort dus wel, voordat iemand anders er weet van had: dat is de bedoeling van de organisator. “Het nodigt je uit om je de toekomst voor te stellen”, luidt het. “Met een geweldige selectie van artiesten wier carrières de komende maanden de wind in de zeilen zal krijgen.”

Ook sponsor SEAT heeft, naar eigen zeggen, een speciale reden om te blijven investeren in Primavera Club, dat dit jaar voor een vijfde keer wordt georganiseerd. “Dit is het perfecte decor voor de creativiteit en onze jeugdige, innovatieve spirit die we willen delen”, zegt marketingdirecteur Susanne Franz van SEAT. “Daarom zijn we verheugd dat we de exclusieve sponsor van het event zijn, en we ons partnerschap met Primavera Sound nog kunnen uitbreiden.” SEAT, dat net als de Primavera-festivals uit Spanje stamt, koppelt dat jeugdige, innovatieve imago ook erg aan zijn standplaats Barcelona, een van de opwindendste, kunstzinnigste en modernste steden in de wereld.

Hier zijn alvast negen nieuwe termen die je, volgens de organisatoren, na Primavera Club zal kunnen toevoegen aan je muzikale vocabularium:

Bedroom Pop

Popnummers die zijn gecreëerd binnen vier muren en je ook willen raken alsof je terug op je jeugdkamer zit. Versterkt met YouTube-algoritmen, strelende gitaarlikjes en melodieën voor de eeuwigheid. Artiesten binnen dit opkomende genre zijn onder meer Boy Pablo uit het Noorse Bergen, Londenaar Jimothy Lacoste en de met een Frans accent behepte Halo Maud.

Digger

Onze hypergeconnecteerde tijdsgeest een zacht duwtje teruggeven en de luisteraar naar een mentaal oord brengen dat Google nog niet kan bereiken, dat is het idee van artiesten als Habibi Funk, die funk met een Arabisch tintje levert. Net als Athens of the North, die hun liefde voor wereldmuziek laten schallen uit hun vinylplaten. Of de tropische danssounds van Sofrito. Zij verscherpen het idee van de ‘digger’: een ware muzikale omnivoor die op zoek gaat naar tot nu toe verborgen analoge parels.

Feminist Pop

Met ‘feminist’ wordt allerminst ‘vrouwelijk’ bedoeld: de vierde feministische golf, zeggen artiesten als Stella Donelly, Okay Kaya, Ama Lou, Buzzy ‘Spielberg’ Lee (yep, de dochter van regisseur Steven Spielberg!), Flohio en Tirzah, is niet bedoeld om overheen te surfen, maar om in te duiken. Het gaat om meer dan om vrouwen die zichzelf een weg banen door een mannenwereld: het gender van de artiest is niet meer belangrijk, de boodschap des te meer. Die boodschap kan soms militant zijn, soms ook niet, maar ze hebben in ieder geval veel te vertellen.

Guitar’s revenge

Het is tijd voor een terugkeer van de vibe die indierock in de jaren ‘90 uitdroeg, denken heel wat jonge artiesten. Dat klinkt misschien vreemd, omdat de muzikale slinger van het moment verder weg van gitaarmuziek lijkt dan ooit. Maar dat is het ding met slingerbewegingen: ze gaan ook weer de tegenovergestelde richting in. Artiesten als de indierockers Snail Mail, de melodieuze rock van Hop Along, de zweterige riffs van Conttra en de beestige rock van Palm horen bij de eerste die de tegenbeweging weer willen inzetten.

R&b whispers and synonyms

Soms wordt de conversatie over een muziekgenre weer luider en luider, maar begint het met een fluistering. Dat is wat de Brooklynees Serpentwithfeet naar het festivalpubliek wil krijgen met zijn experimentele r&b, een genre dat – ook met artiesten als Kadhja Bonet, Hilary Woods, Tirzah, Hnos Munoz en Mazmorra – aan een comeback bezig is. Niet door verder te zetten waar de mainstreamvorm van het genre is geëindigd, maar door de marges ervan te exploreren.

Jolly Mambo

Muziek die letterlijk op de heupen werkt: naast pop, hiphop en elektronische muziek dreigen de mambo, de cumbia en de chachacha een comeback te maken op Primavera Club. Met onder meer de Cubaanse band Orquesta Akokán, het Spaanse duo Esteban & Manuel, en de Turkse folk van de Belg van Turkse origine Altin Gün.

Ultra-Flow

Er is Flow en er is Ultra-Flow: dansbare muziek hoeft niet al te mainstream te zijn, bewijst Octavian, die zelfs Drake heeft doen dansen op een paar van zijn opzettelijk slome antihits. Poëtisch hoeft ook niet: dat bewijst Flohio. Slowthai breekt met holle concepten als ‘authenticiteit’. En JPEGMAFIA, dat zich tegelijkertijd verzet tegen neoliberalisme en hipsterisme, vindt ook controverse overbodig. De clou ligt in hun ritmes zelf: die moeten je verdoven, en wonden en littekens achterlaten op je ziel.

Massive Techno

Vrienden van de techno hebben altijd al hun gading gevonden op de vier vorige edities van Primavera Club. Ook dit jaar komen de elektronische knetters en grommetjes vooral in de late uren, maar dit jaar wordt er net iets dieper in de extremen gegaan. Head Technician noemt zijn muziek bijvoorbeeld “de soundtrack van een zwart gat”. Volruptus brengt techno met een IJslands tintje, en met Kuniyuki komt een van de belangrijkste makers van Japanse elektronische muziek naar Primavera Club.

Kinkidelia

Wat gebeurt er wanneer je de sjacheraarsspirit van Triana mixt met de psychedelische pop van King Gizzard & The Lizard Wizard? De mix van die twee is Derby Motoreta’s Burrito Kachimba. Maar er zullen meer gemixte klanken galmen over de twee Primavera Club-venues. Neem de elektronische muziek van The Wild J-Zbel, de punk van Louder Than Death, of de trap-straatmuziek uit het Amerikaanse zuiden, met MC Buseta en GOA, die emorap mengen met Braziliaanse funk.

Tickets voor het festival kosten 25 euro bij Redtkt en Ticketmaster. Maar partner SEAT laat je meedansen en -feesten op het ritme van Primavera Club. Neem deel aan de wedstrijd van SEAT, en misschien win jij wel een weekend vol waanzin in Barcelona samen met een vriend of vriendin. Ben jij de gelukkige winnaar? Dan krijg je: twee toegangstickets voor het festival, een overnachting in een mooi hotel, en vliegtuigtickets.