De trip

Onderneem een roadtrip in het Maasland, een van de onterecht vergeten uithoeken van België. Ontdek er een wereld waar je appreciatie voor plattelandsesthetiek, je smaakpapillen en je rustzoekende hart hun gading vinden. En ga ‘s anderendaags weer naar huis als iemand die een paar sympathieke ontdekkingen heeft gedaan.

Maaseik, Dilsen-Stokkem, Maasmechelen, Lanaken: de voornaamste gemeentes van het Maasland liggen allemaal op een verticale lijn. De Rijksweg N78, meer dan zesentwintig kilometer lang en goeddeels parallel lopend met de rivier Maas, verbindt al die gemeentes met elkaar. Daar roetsj je natuurlijk makkelijk op een half uurtje overheen, maar deze trip wordt er een waarin omweggetjes zullen worden gemaakt. We beginnen echter met de heenrit, waarop we al een eerste tussenstop maken.

 

Eerst: benen strekken op Connecterra

Vertrek vroeg in de ochtend, want voor wie ergens ter hoogte van de agglomeratie woont ligt het Maasland niet bij de deur. Vanuit Antwerpen en Brussel is het losweg anderhalf uur rijden bij vlot verkeer, en je wilt er niet te laat arriveren. In de ochtend en vroege voormiddag raden we je aan om te beginnen met een stevige wandeling. Neem de E314 (vanuit Antwerpen: op het knooppunt Lummen omschakelen vanop de E313), en neem de afrit Genk-Oost. Neem de afslag richting Dilsen-Stokkem/Maaseik, en rijd naar het oude station van de gemeente As.

Dat is een van de startpunten voor de vijf Connecterra-wandel- en -fietsroutes, die je een blik gunnen op het voormalige industriële erfgoed van deze voormalige mijnstreek, of een panoramisch beeld geven van de sappige groene omgeving die is ontstaan op en rond de voormalige mijnterrils. Onze aanraders: de blauwe wandeling (3,6 kilometer of een uur wandelen) die eindigt met een panoramisch vergezicht vanop de punt van een van de terrils, of de nog veel kortere groene wandeling, die je wat dichter bij het mijnerfgoed brengt.

 

Lunch: Huize Germeaux

Tegen de tijd dat je terug in de wagen stapt, knaagt de honger wellicht al. Het is sowieso quasi lunchtijd, dus vervolg je weg over de N75 naar Dilsen-Stokkem, waar je in de dorpskern aanschuift bij Huize Germeaux. Ze serveren er een eerlijke, met verfijning afgewerkte brasseriekeuken, en ze hebben een breed assortiment wijnen en gins om alles door te spoelen.

 

Vroege namiddag: scheerbeurt bij Bendotti Barbershop

Na de lunch ga je terug de Rijksweg (N78) op en rij je hem af tot op zijn uiterste noordelijke punt: het 25.000 inwoners tellende provinciestadje Maaseik. Er zijn horeca- en winkelgelegenheden bij overvloed, maar we raden ook een scheer- of trimbeurt aan bij barbershop Bendotti. Barbiers Mr B, Will en Andreas geloven niet in trends: style before fashion is hun filosofie. Wel even op voorhand reserveren op hun website. Of spring toch gewoon binnen voor een uniek aanbod aan haarproducten voor heren.

 

Fotostop 1: wandeling langs de Maas

En nu is het toch stilaan tijd voor wat pittoreske landschapskiekjes op Instagram of Tumblr, niet? Er zijn meerdere mogelijkheden. Neem de Rijksweg vanuit Maaseik in zuidelijke richting en kies aan de verkeerslichten in de gemeente Lanklaar links of rechts. Links brengt je naar de gemeente Stokkem, waar je vanaf het Maascentrum De Wissen opnieuw een wandeling langs de rivier kunt aanvatten. Als alternatief kun je ook een kampeeruitje maken vanop een vlot dat over de rivier dobbert, maar dat brengt ons nu buiten het tijdsbestek van deze trip.

 

Fotostop 2: Beau Séjour

Je kunt, op dat kruispunt in Lanklaar, ook rechts afslaan, waar je een plaatje aantreft dat eveneens smeekt om een beeld of twee op Instagram. De omgeving van Hotel Beau Séjour, een in 1906 gebouwd belle époque-hotel, waar de Franstalige bourgeoisie in de vroege twintigste eeuw vaak kwam verpozen. Vandaag is het vooral bekend als het decor van de gelijknamige VRT-serie die vorig jaar liep. Het hotel is nog operationeel als tweesterrenslaapplaats, mocht je een alternatief zoeken voor het logement dat we zo dadelijk voor je aanstippen. Maar kijk vooral eens rond in de omgeving.

 

Late namiddag: outletshoppen in Maasmechelen Village

Het vrouwtje of de vriendin meegenomen? Gun haar ook wat dan, en stop bij Maasmechelen Village. Er is horecagelegenheid genoeg om wat te rusten terwijl zij door de rekken waadt. Waarom in de late namiddag? Omdat het hier, zeker in de weekends, krankzinnig druk kan worden, en we dus alleen maar een bezoek in ofwel de voormiddag, ofwel de late namiddag aanraden. De winkels zijn open tot 19u.

 

Diner: Osteria Cellini

Ongetwijfeld rammel je ondertussen weer van de honger. Voor het diner gaan we eventjes terug noordelijk over de Rijksweg naar het kleine dorpje Leut. Je passeert er opnieuw een fotogeniek stukje van de streek, met onder meer een maalvaardig gerestaureerde windmolen uit 1801. Maar rij vooral verder tot op het dorpsplein van Leut, waar je Osteria Cellini vindt, een Italiaans restaurant dat rake mediterrane smaken op je bord brengt.

 

Overnachten: Terhills Hotel

Als de avond nog jong is na het diner zijn er verscheidene horecagelegenheden in de buurt, en ook het relatief wilde nachtleven van het Nederlandse Maastricht ligt maar een half uurtje weg. Maar als het tijd is om de ogen te sluiten, adviseren we een verblijf in het Terhills Hotel, een viersterrenhotel dat enkele jaren geleden werd ingericht in het voormalige hoofdgebouw van de steenkolenmijn van Eisden. Na een goede nachtrust en lekker ontbijt kun je weer verkwikt de baan op.