Je bent een gentleman/lady, of je bent het niet. Dus stijl, elegantie en hoffelijkheid gaan niet op de waakvlam eenmaal je de handen op het stuur en je rechtervoet op het gaspedaal rusten. Als heer of dame in het verkeer weet je ook dat dit meer inhoudt dan voorrangsregels respecteren en netjes ritsen. Voor de muziekliefhebbers achter het stuur bestaat namelijk zoiets als audio-etiquette. Die luistert naar deze ongeschreven regels en met SEAT’s knowhow in car audio is het naleven ervan simpel.

#1. Jij bent de DJ

Met de bediening aan het stuur houdt niets de gentleman-chauffeur tegen om veilig en volledig tussen radiozenders te schakelen, nummers te skippen en het volume omhoog of omlaag te draaien. Dat doet hij of zij naar eigen discretie. Eventuele passagiers mogen louter vocale suggesties uiten. Zo hoort de vraag om het geluid wat stiller te zetten om het converseren te vergemakkelijken, in de categorie ‘te overwegen’. De suggestie om “nu eens wat anders dan Prince te draaien”, houdt natuurlijk geen enkele steek.

#2. Liever zuiver dan luid

Een muziekliefhebber kent het verschil tussen goed geluid en luid geluid. Uiteraard beschik je over een uitstekende audio-installatie. Misschien zelfs zo’n BeatsAudio zoals je die bij SEAT vindt. Als gentleman weet je echter dat de volumeknop naar elf draaien niet zozeer een speciale vaardigheid vereist dan wel een ietwat asociale uitstraling projecteert. Kwaliteit boven kwantiteit, dus. Een gentleman zoekt geen aandacht, hij verdient ze.

#3. Voorbij de bas

Een gentleman heeft respect voor de muziek zoals de artiest die voor oren had. Daarom kijkt hij doorheen het zwaktebod van bassen opschroeven tot je tandvullingen en putdeksels ervan lostrillen. Een valse simulatie van een ‘diepe geluidsbeleving’, waarvan de echte muziekliefhebber weet dat die niets meer te maken heeft met de originele uitvoering. Wat de selectie van een playlist met de titel ‘Subwoofer Songs’ absoluut niet uitsluit. Alleen misschien niet ’s nachts in de bebouwde kom.

#4. Tot aan de outtro

Als muziekliefhebber overkomt het je wel eens dat je, eenmaal op je bestemming aangekomen, nog even een goed nummer helemaal uitluistert. Opnieuw een teken van respect voor de uitvoerder. Een gentleman heeft echter ook even veel respect voor zijn buren en de bewoners in zijn onmiddellijke omgeving die geen tickets voor een spontaan straatfestival gekocht hebben. De muziek zelf komt overigens enkel écht tot zijn recht in de auto zelf. SEAT gaat daar zelfs nog een stapje verder in en houdt bij het ontwerpen van het passagierscompartiment al rekening met optimale geluidsomstandigheden.

#5. Gitaarsolo’s en fietsbellen

Muziek in de wagen kan ontspannend en stresswerend werken. Dat maakt je dus een betere, hoffelijkere en meer gefocuste bestuurder. De gentleman is zich ervan bewust dat een te hoog muziekvolume ongewild het tegenovergestelde effect kan hebben. Uiteraard mag het immer fijnbesnaarde Metallica zijn ding op het gepaste volume doen, maar zelfs de heftigste powerriff mag die brandweersirene, claxon of fietsbel niet overstemmen.

#6. Jonge oortjes

Een gentleman-autodeejay kent zijn publiek. Hij weet dat jonge oortjes tegen een te hoog muziekvolume beschermd moeten worden. Hij weet ook dat je jonge passagiers liever niet aan de schoolpoort afzet met een oorwurm uit het repertoire van een niet altijd vrouwvriendelijke hiphopformatie die je de laatste tijd zo ‘bitchin’’ vindt. Hou SEAT echter in de gaten want die werkt aan een revolutionair audioconcept dat iedereen in de wagen ongestoord en zonder oortjes, hoofdtelefoon of traditionele speakers, van zijn of haar eigen audio laat genieten.

SEAT onderzoekt uniek audiosysteem dat iedere inzittende zijn eigen audio laat beleven.

#7. Meezingen mag …

… maar is aan enkele bepaalde voorwaarden aan verbonden. Wanneer je alleen in de wagen zit, mogen alle stembanden los. Geen restricties. Bekruipt je in de file of voor het rode licht toch enige schaamte, trek dan een ernstig gezicht en de inzittenden van andere wagens zullen denken dat je een passioneel en handenvrij een telefoongesprek voert. Rijden passagiers mee, dan vertrouwen we op je zelfkennis inzake je zangtalent en/of hoeveel – toegegeven, weinig gentlemanlike – plezier je puurt uit de plaatsvervangende schaamte van die passagiers.