Grenzen verleggen zit bij sommige mensen simpelweg in het bloed. Van Neil Armstrong op de maan tot onze eigen Eddy Merckx: de volgende vijf iconen wisten elk op hun eigen manier een opmerkelijke prestatie neer te zetten.

Barack Obama: begin bij jezelf

Een zwarte president van de Verenigde Staten? Het leek ondenkbaar tot Barack Obama als 44ste president op het toneel verscheen. Eerst werd hij senator voor de staat Illinois (in 2004) en in 2008 won hij als eerste Afro-Amerikaan de presidentsverkiezingen van de republikein John McCain nadat hij eerder al Hillary Clinton verschalkte in de democratische voorverkiezingen. Na twee ambtstermijnen gaat Obama de geschiedenis in als de eerste zwarte Amerikaanse president. Volgens Obama moet je om grenzen te verleggen en iets te bereiken vooral naar jezelf kijken: “Verandering zal er niet komen als we wachten op een andere persoon of een andere keer. Wij zijn diegenen op wie gewacht werd. We zijn zelf de verandering die we zoeken.”

Bill Gates: durf te bluffen

Zonder de Microsoft-oprichter zou de computerwereld er vandaag misschien helemaal anders uitzien. In zijn carrière heeft Bill Gates heel wat durf aan de dag moeten leggen. Zo blufte hij bij Altair dat hij (samen met Paul Allen) een programma geschreven had voor hun zelfbouwcomputer – hoewel dat programma helemaal nog niet bestond. Hij overtuigde IBM om een besturingssysteem te kopen dat hij zelf nog niet had en uiteindelijk elders moest inkopen. Al in 2006 ging Gates bij Microsoft met pensioen om zich te focussen op meer persoonlijke en vaak filantropische doelen. Vandaag spendeert hij samen met zijn vrouw Melinda via de Bill & Melinda Gates Foundation miljarden aan goede doelen. Misschien is dat wel even indrukwekkend als zijn werk bij Microsoft. Gates heeft ook een link met België: voor zijn dochter Jessica, een paardenliefhebster, kocht hij afgelopen zomer de luxueuze stoeterij De Begijnhoeve in Retie.

Neil Armstrong: kleine stap

Weinig gebeurtenissen zijn historischer en baanbrekender dan de eerste mens op de maan op 21 juli 1969, bijna vijftig jaar geleden. Oudere lezers herinneren zich ongetwijfeld nog waar en hoe ze toen de maanlanding beleefden. Astronaut Neil Armstrong kreeg de eer om als commandant de Apollo 11-missie te leiden en als eerste mens voet op de maan te zetten. Armstrong sprak toen ook de legendarische woorden: “Dit is een kleine stap voor een mens, maar een reuzensprong voor de mensheid.” Wereldwijd volgden naar schatting 450 miljoen televisiekijkers en radioluisteraars de maanlanding.

Eddy Merckx: sterke fysiek

Een grensverleggende prestatie wordt ook weleens ‘Merckxiaans’ genoemd. De beste wielrenner ooit heeft dan ook heel wat gerealiseerd dankzij zijn sterke fysiek en doorzettingsvermogen. Hij won zowel de Ronde van Frankrijk als de Ronde van Italië vijf keer, won de Ronde van Spanje één keer, brak het werelduurrecord, werd drie keer wereldkampioen en boekte overwinningen in zowat alle mogelijke klassiekers. Wie doet beter? In 2019 is het overigens precies vijftig jaar geleden dat Merckx zijn eerste Ronde van Frankrijk won en daarom mag de stad Brussel op 6 juli 2019 het startschot geven voor ‘La Grande Boucle’.

copyright: Wikipedia

Mary Anderson: simpel maar belangrijk

Grootse prestaties zitten soms in kleine dingen. De kans is miniem dat de naam Mary Anderson meteen een belletje doet rinkelen. Toch gebruik je haar uitvinding frequent, zeker in een regenachtig landje zoals België. In 1902 zag deze Amerikaanse uitvindster en projectontwikkelaar tijdens een tramrit hoe de bestuurder zijn hoofd door het venster moest steken om iets te zien door de met ijs bedekte voorruit. Daarna bedacht ze een soort bezem die van binnenuit bediend kon worden om de ruit ijs- en regenvrij te maken. Ze nam een patent op deze handmatige ruitenwisser, maar pas twintig jaar later zou een verdere evolutie van dit ook opgepikt worden in auto’s.

Ook BMW verlegt grenzen

Ook bij BMW zit grenzen verleggen in het DNA. Dat vertaalt zich bijvoorbeeld in het geavanceerde gamma van Plug-in Hybrides in elk segment. De polyvalente BMW 225xe Active Tourer, de business berline BMW 530e en de ultieme sportwagen BMW i8 krijgen dit jaar het gezelschap van nieuwe geëlektrificeerde modellen. “Bij BMW zetten we dit jaar sterk in op drie nieuwe Plug-in Hybrides”, zei Jean-Philippe Parain, verantwoordelijk voor de verkoop van de BMW Group in Europa, op het Autosalon van Brussel. “Zowel de nieuwe prestigieuze BMW 745e Berline als de nieuwe indrukwekkende BMW X5 xDrive45e krijgen een heel nieuwe aandrijving, de combinatie van een nog krachtigere TwinPower Turbo 6-cilincer-in-lijn benzinemotor met een uiterst efficiënte eDrive-elektromotor. Zo kan de BMW 745e voortaan tot bijna 60 kilometer puur elektrisch rijden en de BMW X5 xDrive45e zelfs tot 80 kilometer. En dan is er natuurlijk ook de Plug-in Hybride variant van de nieuwe sportieve BMW 3 Reeks, de 330e, die voor echt rijplezier met 252 pk staat dankzij de combinatie van de BMW TwinPower Turbo 4-cilinder-in-lijn benzinemotor en een efficiënte elektromotor.”