Spotify begint stilaan een vast onderdeel te worden van het infotainmentsysteem in auto’s. Toekomstige modellen van merken als SEAT zijn de bekende muziekstreamingdienst al aan het inbouwen. Ter inspiratie voor je eigen roadtrip gingen we op Spotify op zoek naar de onderweg- of inspiratielijst van een aantal bekende Belgen.

credit: Wikimedia

Marouane Fellaini (voetballer)

De 31-jarige Manchester United-middenvelder en Rode Duivel toont zich, als we mogen afgaan op zijn voornaamste Spotify-lijst, als een opvallende muzikale omnivoor, met favorieten als Macklemore, Lorde en Ed Sheeran.

Link op Spotify

credit: VIER

Adil El Arbi (regisseur)

‘Smooth’, de voornaamste Spotify-lijst van regisseur Adil El Arbi (30), bulkt van de hiphop- en r&b-songs. Het soort die je zou verwachten in de kleppers van films die hij samen met zijn vakbroeder Bilal Fallah heeft gemaakt: Image, Black en Patser!

Link op Spotify

Alejandra Theus (actrice)

De 35-jarige actrice, bekend uit tv-series als Zie mij graag, Code 37 en Loslopend Wild, is eveneens een muzikale allesvreter, als we tenminste haar Spotify-profiel als maatstaf nemen. De belangrijkste lijst daarin gaat van krachtige pop (van Oscar and the Wolf tot The Vaccines) naar klassiekers als Leonard Cohen.

Link op Spotify

credit: Wikimedia

Nic Balthazar (tv-maker/regisseur)

Stel dat televisiemaker, filmkenner en regisseur Nic Balthazar (54) Spotify rechtstreeks in het boordsysteem van zijn auto zou hebben: hij zou er hoogstwaarschijnlijk zijn lijst met zwierige klassiekers van onder meer The Gypsy Kings en Bill Withers op gooien. Zelfs Africa van Toto zit ertussen.

Link op Spotify

Jeroen Perceval (acteur/regisseur)

Acteur, regisseur en rapper Jeroen Perceval (40), bekend uit tv-reeksen als Tabula Rasa en films als D’Ardennen en Rundskop, heeft een uitgebreide verzameling Spotify-lijstjes. Maar zijn ‘Inspiratielijst’ bestaat bijna uitsluitend uit filmmuziek.

Link op Spotify

Spotify (en meer) in SEAT’s digitale cockpit

Met de Digital Cockpit in wagens van het Spaanse merk SEAT hoef je niet meer je smartphone ter hand te nemen tijdens het rijden: al je digitaal entertainment dat relevant is voor onderweg – waaronder Spotify dus – zit op een slimme manier ingebouwd in het boordsysteem. De Digital Cockpit is het hart van het infotainmentsysteem: het vervangt de klassieke meters door een volledig digitaal display van 10,25”, waarin alle informatie die je onderweg denkt nodig te hebben wordt weergegeven. Waaronder dus dingen die rechtstreeks van je smartphone naar dat dashboard komt, via SEAT’s Full Link-systeem.

Dat laat je toe om een selectie goedgekeurde apps, zoals Spotify, rechtstreeks op het scherm te gebruiken. En wie een iPhone heeft kan nog meer: vanaf iOS-versie 12 kunnen bekende smartphone-apps als Waze en Google Maps eveneens op het scherm van de wagen worden gebruikt. Maar de Digital Cockpit communiceert ook met andere systemen, zoals Android Auto, Apple CarPlay en Mirrorlink.

Wie van een streepje muziek onderweg houdt zit ook goed met het audiosysteem in SEAT-wagens, waarvoor ingenieurs van de autoconstructeur de akoestiek van een concerthal simuleren. Dat doen ze onder meer door tien strategisch geïnstalleerde speakers perfect op elkaar te oriënteren, verdeeld over bas, mid-range en treble. Maar ook in de architectuur van de binnenkant, en de gebruikte materialen, werd aan akoestiek gedacht. “Alle inzittenden moeten het gevoel hebben dat ze naar een concert aan het luisteren zijn”, zegt Adrián Mateo, akoestisch ingenieur bij SEAT.