Reportage

Een wagen die een stevige trekkracht heeft, maar ook een uitstekend comfort levert, zoals de BMW X4, smeekt gewoon om een roadtrip naar een plaats die wat hoger is gelegen of zelf wat reliëf heeft. Eentje die op een hoogvlakte is gelegen bijvoorbeeld, of zelfs tegen een bergflank is gebouwd. In Europa heb je er zo heel wat. Hier zijn onze aanraders.

Binnen Europa zijn er heel wat van die hoger gelegen oorden die een bezoekje meer dan waard zijn, al vergen de wegen die ernaartoe leiden soms het beste van de paardenkracht die in je wagen zit. Wanneer je met een vierwiel aangedreven BMW X4 xDrive rijdt, die het beste van een Sport Activity Vehicle en een coupé biedt, hoef je je niet druk te maken over autovakanties waarvoor een stevige klim nodig is. Hier zijn zeven bestemmingen waar je er moeiteloos mee geraakt.

Wanneer je met een SAV of xDrive-wagen rijdt, hoef je je niet druk te maken over autovakanties waarvoor een stevige klim nodig is.

Innsbruck (Oostenrijk)

Een rit naar het Oostenrijkse Innsbruck is een kleine uitdaging in de winter wanneer je de Fernpass naar de stad neemt. Maar ‘s zomers is het een tweebaansweg die zich uitstekend leent tot een roadtrip, met de pieken en dalen van de regio Tirol die zich mooi aan je ontvouwen. Er zijn heel wat stopplaatsen met prachtig uitzicht onderweg. Innsbruck zelf heeft niet zo’n enorm reliëf, maar je belandt er in een ware mozaïek van historische cultuur: de duizend jaar oude stad begon als belangrijke stopplaats op de handelsroutes tussen Duitsland en Italië tijdens de twaalfde eeuw, en groeide uit tot de mix van statigheid en eenvoud die ze vandaag nog is. Kies een terrasje in Innsbruck en je krijgt een zicht over zowel de weidse pleinen van de stad als het berglandschap errond.

Afstand: zo’n 950 kilometer van Brussel
Reistijd: ongeveer 9 uren rijden

Wengen (Zwitserland)

In de Zwitserse Alpen, op een hoogte van zo’n 1.274 meter, ligt Wengen, een dorp met ongeveer 1.400 inwoners. Het is een populaire wintersportbestemming, maar in de zomer krijg je hier een onvergetelijk uitzicht op het groene berglandschap. Je kunt het dorp niet binnenrijden met de wagen: je laatste stopplaats is de gemeente Lauterbrunnen, vanwaar een treintje je naar het autovrije Wengen brengt. Maar op weg naar die parkeerplaats heb je een rit met veel pieken en dalen achter de rug.

Afstand: zo’n 710 kilometer van Brussel
Reistijd: ongeveer 8 uren rijden

Assisi (Italië)

Ja, Assisi is de geboorteplaats van de heilige Franciscus. Maar deze stad in de Italiaanse regio Umbrië heeft meer te bieden dan dat. Smalle, schaduwrijke straatjes bijvoorbeeld, typisch voor een Italiaanse stad die in de middeleeuwen is ontstaan. Gezien de katholieke geschiedenis van de stad wordt het stadsbeeld gedomineerd door kerken. Maar het grootste plein in de stad, de Piazza del Comune, heeft ook een Romeinse tempel, gebouwd voor de godin Minerva. Deze trip is makkelijk te combineren met Bologna en Firenze, die op de route liggen.

Afstand: zo’n 1.400 kilometer van Brussel
Reistijd: ongeveer 14 uren rijden

Sarlat-La-Canéda (Frankrijk)

In de dertiende en veertiende eeuw was de middeleeuwse stad Sarlat in de Dordogne een belangrijke handelsplaats, en in de zomer wordt die middeleeuwse geschiedenis enorm gefêteerd in de lokale folklore. De stad zelf heeft niet echt veel reliëf, maar excursies naar de nabijgelegen burchten van Castelnaud en Beynac vereisen wel wat klimwerk met de wagen.

Afstand: 875 kilometer van Brussel
Reistijd: zo’n negen uren rijden

Torla (Spanje)

Net voorbij de Frans-Spaanse grens, in de Spaanse Pyreneeën, is dit kleine dorp een prima stopplaats voor een langere roadtrip. Het dorpje is klein, maar pittoresk, en vormt een uitstekende uitvalsbasis voor een trip naar het nationaal park Valle de Ordessa. Opgelet: in juli en augustus is die laatste onbereikbaar met de wagen. Er worden wel busritten ingezet op weg naar de wandelroutes door het park. In het laatste stuk van de rit naar Torla passeer je ook Bordeaux of Toulouse, afhankelijk van de weg die je kiest.

Afstand: 1.250 kilometer van Brussel
Reistijd: zo’n 13 uren rijden

Rocamadour (Frankrijk)

Midden in het Franse Centraal Massief, gebouwd op een rots midden in het kalksteenplateau Causse de Gramat, ligt deze slechts 600 inwoners tellende stad. Klimmen is hier echt de boodschap: het is een typische middeleeuwse stad die aan de voet van een burcht is gebouwd. Vanop een afstand gezien lijkt het zelfs onbegonnen werk, maar dat valt wel mee wanneer je de steile straatjes aanvat.

Afstand: 850 kilometer van Brussel
Reistijd: zo’n 9 uren rijden

Makrinitsa (Griekenland)

Dit als UNESCO Werelderfgoed beschermde pareltje van een Grieks dorp ligt tegen de flank van de Pilionberg, en wordt daardoor ook wel het ‘Balkon van de Pilion’ genoemd. Vanuit het centrale plein heb je een panoramisch uitzicht op de naburige stad Volos en de Golf van Pagasitikos, een inham van de Middellandse Zee in de regio. Rust is hier de boodschap, met de vele terrasjes, fonteinen en mozaiëken die Makrinitsa rijk is. Maar tijdens de rit passeer je ook Duitsland, Oostenrijk, Slovenië, Kroatië, Servië en Noord-Macedonië: ideeën genoeg voor leuke stop- en overnachtingsplaatsen.

Afstand: 2.500 kilometer van Brussel
Reistijd: zo’n 24 uren rijden